Brak produktu
Opis produktu VILMORIN
Stewia to roślina jednoroczna. Jej liście są 20 razy słodsze od cukru spożywczego, a zawierają małe ilości kalorii.
zastosowanie: do słodzenia napojów, potraw przez osoby dbające o linię albo chore na cukrzycę. Można stosować świeże liście lub susz. Stewiozyd nadający liściom słodki smak zachowuje swoje parametry nawet w temperaturze 200 stopni C, dlatego pasuje także do wypieków.
Uprawa stewii:Nasiona Stewii umieszczamy w rozsadniku do połowy wypełnionym glebą (pH 5,5 - 6,5), którą "przelewamy" (tak,w trakcie dociskania wypływała z niej woda). Nasiona układamy na powierzchni ziemi (nie przykrywamy ich piaskiem), delikatnie naciskając je dłonią. Pamiętajmy, iż nasiona Stewii potrzebują bezpośredniego dostępu do światła słonecznego - inaczej nie wykiełkują. Zamknij rozsadnik, albo przykryj go tkaniną, żeby uchronić nasiona przed wiatrem albo rozkładem. Pamiętaj, aby sprawdzać stan wilgotności gleby - zawsze powinna być "przelana". Należy uważać,podczas podlewania nasiona się nie przemieszczały. Nasiona powinny wykiełkować pomiędzy 5, a 7 dniem od zasiania. Kiedy roślina osiągnie wysokość 1-2cm (8 - 60 dni) należy powiększyć jej dostęp do światła (podnosząc dzianinę). W tym czasie należy podlewać roślinę 3 razy dziennie (jednak w niepokaźnych ilościach). Roślina jest gotowa do przesadzenia miej więcej miedzy 60, a 90 dniem od zasiania, gdy jej wysokość wyniesie 10-15 cm, ma minimum 20 liści i silne łodygi.
Informacje podstawowe i specyfikacja:
Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2025:
- Porównywarka najlepszych sklepów
- Ranking ofert według cen
- Zdjęcia, opinie i recenzje