Korome pane carasau classico prodotto in sardegna klasyczny chleb sardyński 250g pudełko (Masserie Sarde)
Pieczywo, bułka tarta Masserie Sarde chlebOpis produktu Masserie Sarde
Pane Carasau to kamień węgielny chleba stworzonego we Włoszech, a skrupulatnie na Sardynii. Jest on wytwarzany z ponownie zmielonej semoliny z pszenicy durum, gotowanej, opiekanej i rozdrobnionej na bardzo cienkie arkusze, chrupiące po upieczeniu.
Jego nazwa wywodzi się od słowa Carasare, co w języku sardyńskim oznacza opiekanie, cykl niezbędny do nadania mu standardowej i niepowtarzalnej chrupkości i kruchości, która to cecha (poza minimalną grubością) właśnie go podkreśla. Nierzadko Pane Carasau nazywa się w pozostałych częściach Włoch - Carta Musica = papier nutowy.
elementy: Przemielona semolina z pszenicy durum 60%, woda, sól, drożdże piwne.
składniki użyte do przygotowania Pane Carasau to po prostu mąka, woda, sól i drożdże. Proste, starożytne minimalistycznce, dzięki którym stosując cykl wytwarzania przekazywany z pokolenia na pokolenie, możliwe jest nadanie cieniutkim płatom pieczywa niepowtarzalnego smaku i konsystencji.
Pane Guttiau to odmiana konwencjonalnego Pane Carasau, aromatyzowana solą i olejem. Ta mała, aromatyczna korekta polepsza smak sardyńskiego chleba, czyniąc go jeszcze bardziej apetycznym, otwierając drogę do nieskończonych eksperymentów gastronomicznych i zróżnicowanych sposobów jego spożywania.
składniki przepisu Pane Guttiau są zatem takie same jak w sytuacji Carasau, z wyjątkiem naturalnych dodatków wybranych w celu nadania charakteru i smaku. Dlatego mąka z pszenicy durum nadal jest głównym elementyem tego produktu. Przepis i procedura, przekazywane rodzinom Sardynii z pokolenia na pokolenie, to prawdziwy sekret, który czyni Carasau i Guttiau tym, czym są.
klasyczny, klasyczny Pane Guttiau aromatyzowany jest tylko oliwą z oliwek i solą. W sytuacji linii KOROME pomyślano o powiększeniu doznań smakowych, proponując typy z dodatkiem papryczki chili, rozmarynu czy aktywnego węgla. Są to pyszne wariacje na temat sardyńskiego chleba, które dają jeszcze więcej możliwości łączenia tego fantastycznego jedzenia z wieloma różnorodnymi potrawami, od przystawek poprzez dania główne a na deserach kończąc.
producent KOROME, sardyński marka Pane Carasau i Guttiau, w swoim zakładzie nie produkuje ani nie używa do swojej produkcji żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego co czyni sardyńskie chlebki tej producenta przyjaznymi dla WEGAN.
wyprodukowano we Włoszech.
MADE in Italy
Prodotto in Sardegna
Opakowanie 250g
Informacje podstawowe i specyfikacja:
Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2024:
- Porównywarka najlepszych sklepów
- Ranking ofert według cen
- Zdjęcia, opinie i recenzje