Opis produktu Marco Polo
Kolendra Liście Kolendra liście atrybuty Liście kolendry to pachnące, bogate w przeciwutleniacze zioło, które ma mnóstwo zastosowań kulinarnych i korzyści zdrowotnych. Pomaga zmniejszyć poziom cukru we krwi, zwalczyć zróżnicowane infekcje i ma dobry wpływ na zdrowie serca, mózgu, skóry i układu pokarmowego. Możesz łatwo dodać do swojej diety zarówno liście kolendry jak i ziarno tej rośliny. Napój z liści kolendry
Liście kolendry mają właściwości trawienne i zawierają się jeszcze w wielu lekach łagodzących problemy trawienne. Podobnie jak woda jeera, napój z liści kolendry też oczyszcza organizm, wypłukując toksyny. Picie szklanki wody kolendrowej każdego ranka też pomaga w utrzymaniu zdrowych jelit. Kolendra liście użycie w kuchni
Liście kolendry są użytkowane we wszelkich rodzajach kuchni, od latynoamerykańskiej po azjatycką. W Meksyku i Stanach Zjednoczonych świeże liście kolendry mają zastosowanie jako dodatek do sals i pikantnych zup. Z liści kolendry można zrobić np.Green Smoothie – Dodaj liście i łodygi kolendry do zielonych koktajli, aby uzyskać pożywną i pyszną dawkę witamin. Pesto kolendrowe jest świetną alternatywa dla bardziej znanej wersji robione z bazyli. Kolejnym pysznym pomysłlem na użycie liści kolendry jest masło ziołowe – wystarczy wymieszać posiekaną kolendrę z niesolonym masłem, zmiażdżonym czosnkiem, sokiem z limonki i korzystnej jakości solą morską albo himalajską.
Liście kolendry to stanowczo aromatyczna przyprawa, która znajduje pokaźne wykorzystanie w kuchniach na całym świecie. Jej świeży, cytrusowy aromat i delikatny smak sprawiają, że jest perfekcyjnym dodatkiem do wielu potraw. Oto kilka przykładów użycia liści kolendry w kuchni:
1. Kuchnia azjatycka
2. Kuchnia meksykańska
3. Kuchnia indyjska
4. Kuchnia bliskowschodnia
5. Kuchnia europejska i inne wykorzystania
Przyprawy owocowe - Kolendra liście
Kolendra pochodzi z regionu Morza Śródziemnego. Jest intensywnie uprawiany w Indiach, Rosji, Europie Środkowej, Azji Mniejszej i Maroku. W Indiach uprawia się ją we wszelkich stanach. Roślina ma przede wszystkim 2-3 stopy wysokości, z białymi lub różowawymi kwiatami. Dolne liście posiadają pokaźne segmenty, a górne są szczególnie wąskie. Więcej danych na temat przypraw owocowych w tym o liściach kolendry odnajdziesz w naszym artykule który możesz przeczytać TUTAJ
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Shakshuka jest z zasady daniem północnoafrykańskim, lecz stało się ulubionym w całym świecie arabskim. Ale istnieje niemało odmian shakshuki, konwencjonalny przepis na nią to w zasadzie jajka sadzone w przyprawionej potrawce z pomidorów, zielonej papryki, cebuli, czosnku i suszonej kolendry. Czytaj dalej....
Połączenie smaków jest niesamowite, podobnie jak jaskrawe kolory tego atrakcyjnego dania. Klopsiki ras el hanout zabiorą nas w podróż smakową po Bliskim Wschodzie. Przepyszne ugotowane w niebiańsko złocistym sosie z przyprawami, kolendrą nać, czosnkiem i ziemniakami. Ras el hanout to północnoafrykańska aromatyczna mieszanka przypraw, która jest modna w kuchni Bliskiego Wschodu. Jest pyszna i można ją zastosować do wszelkiego! Czytaj dalej....
Kremowa meksykańska zupa z kurczaka jest szczególnie smaczna i pełna meksykańskich smaków. Pyszne danie do przygotowania w wolnowarze, dzięki dość prostemu i prostemu w przygotowaniu przepisowy danie te może na stałe zagości na Twoim stole w dni powszednie. Zupę można oczywiście przygotować w dodatku w garnku gotując ją na wolnym ogniu. Czytaj dalej....
Słoneczna sałatka pomidorowa z czerwoną cebulą i ziołami nie może być nic prostszego w wykonaniu. Jej smak za każdym razem będzie Ci przypominać słoneczne weekendowe śniadania. Zacznij od cienkiego pokrojenia czerwonej cebuli i namoczenia jej w zimnej wodzie – to złagodzi ostrość cebuli. Następnie pokrój pomidory na grube plastry i dopasujesz je z ziołami. Możesz wykorzystać tutaj swojego ulubionego prawidłowego zioła — bazylii, kolendry, koperku, pietruszki albo mieszanki ziaren do sałatek — wszystko działa poprawnie w tym przepisie. Czytaj dalej....
Pesto z pestek dyni i liści kolendry robi się w mgnieniu oka i jest nieskomplikowanym sposobem dopełnienia smaku prawie każdemu daniu. Można dodać je do jajecznicy, kurczaka, makaronu, sałatki, smażonych warzyw i nie tylko. Jego smak jest chłodny, świeży, lekki, pikantny i orzechowy (choć w przepisie nie ma prawdziwych orzechów). Czytaj dalej....
Liście kolendry mają właściwości trawienne i zawierają się jeszcze w wielu lekach łagodzących problemy trawienne. Podobnie jak woda jeera, napój z liści kolendry też oczyszcza organizm, wypłukując toksyny. Picie szklanki wody kolendrowej każdego ranka też pomaga w utrzymaniu zdrowych jelit. Kolendra liście użycie w kuchni
Liście kolendry są użytkowane we wszelkich rodzajach kuchni, od latynoamerykańskiej po azjatycką. W Meksyku i Stanach Zjednoczonych świeże liście kolendry mają zastosowanie jako dodatek do sals i pikantnych zup. Z liści kolendry można zrobić np.Green Smoothie – Dodaj liście i łodygi kolendry do zielonych koktajli, aby uzyskać pożywną i pyszną dawkę witamin. Pesto kolendrowe jest świetną alternatywa dla bardziej znanej wersji robione z bazyli. Kolejnym pysznym pomysłlem na użycie liści kolendry jest masło ziołowe – wystarczy wymieszać posiekaną kolendrę z niesolonym masłem, zmiażdżonym czosnkiem, sokiem z limonki i korzystnej jakości solą morską albo himalajską.
Liście kolendry to stanowczo aromatyczna przyprawa, która znajduje pokaźne wykorzystanie w kuchniach na całym świecie. Jej świeży, cytrusowy aromat i delikatny smak sprawiają, że jest perfekcyjnym dodatkiem do wielu potraw. Oto kilka przykładów użycia liści kolendry w kuchni:
1. Kuchnia azjatycka
- Tajskie curry i zupy: Liście kolendry nieraz są dodawane jako dekoracja albo przyprawa do dań takich jak zupa Tom Yum, zielone curry czy sałatki tajskie.
- Wietnamska pho: Kolendra jest jednym z kluczowych dodatków do tej tradycyjnej zupy, obok bazylii tajskiej i limonki.
2. Kuchnia meksykańska
- Salsy i guacamole: Kolendra jest niemal potrzebna w świeżych salsach, takich jak pico de gallo i w tradycyjnym guacamole.
- Tacos i burritos: Świeże liście kolendry dodają typowego aromatu, który idealnie komponuje się z przyprawionymi mięsnymi i warzywnymi nadzieniami.
3. Kuchnia indyjska
- Curry i dal: Kolendra nieraz służy jako świeży akcent na koniec przygotowania dania, eksponując smak pikantnych potraw.
- Chutneye: Kolendra jest elementyem zielonego chutneyu, popularnego dodatku w kuchni indyjskiej.
4. Kuchnia bliskowschodnia
- Sałatki: Liście kolendry są użytkowane w sałatkach takich jak tabbouleh, gdzie dodają odświeżającego smaku.
- Hummus i dipy: Kolendra może być używana jako dodatek lub składnik do past i dipów, dodając nowy wymiar smakowy.
5. Kuchnia europejska i inne wykorzystania
- Zupy i gulasze: W niektórych regionach Europy dodaje się kolendrę jako świeże wykończenie zup, aby nadać im lekkości.
- Marinady i dressingi: Rozdrobnione liście kolendry doskonale sprawdzają się jako komponent marynat do ryb, mięs i warzyw.
Przyprawy owocowe - Kolendra liście
Kolendra pochodzi z regionu Morza Śródziemnego. Jest intensywnie uprawiany w Indiach, Rosji, Europie Środkowej, Azji Mniejszej i Maroku. W Indiach uprawia się ją we wszelkich stanach. Roślina ma przede wszystkim 2-3 stopy wysokości, z białymi lub różowawymi kwiatami. Dolne liście posiadają pokaźne segmenty, a górne są szczególnie wąskie. Więcej danych na temat przypraw owocowych w tym o liściach kolendry odnajdziesz w naszym artykule który możesz przeczytać TUTAJ
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Shakshuka jest z zasady daniem północnoafrykańskim, lecz stało się ulubionym w całym świecie arabskim. Ale istnieje niemało odmian shakshuki, konwencjonalny przepis na nią to w zasadzie jajka sadzone w przyprawionej potrawce z pomidorów, zielonej papryki, cebuli, czosnku i suszonej kolendry. Czytaj dalej....
Połączenie smaków jest niesamowite, podobnie jak jaskrawe kolory tego atrakcyjnego dania. Klopsiki ras el hanout zabiorą nas w podróż smakową po Bliskim Wschodzie. Przepyszne ugotowane w niebiańsko złocistym sosie z przyprawami, kolendrą nać, czosnkiem i ziemniakami. Ras el hanout to północnoafrykańska aromatyczna mieszanka przypraw, która jest modna w kuchni Bliskiego Wschodu. Jest pyszna i można ją zastosować do wszelkiego! Czytaj dalej....
Kremowa meksykańska zupa z kurczaka jest szczególnie smaczna i pełna meksykańskich smaków. Pyszne danie do przygotowania w wolnowarze, dzięki dość prostemu i prostemu w przygotowaniu przepisowy danie te może na stałe zagości na Twoim stole w dni powszednie. Zupę można oczywiście przygotować w dodatku w garnku gotując ją na wolnym ogniu. Czytaj dalej....
Słoneczna sałatka pomidorowa z czerwoną cebulą i ziołami nie może być nic prostszego w wykonaniu. Jej smak za każdym razem będzie Ci przypominać słoneczne weekendowe śniadania. Zacznij od cienkiego pokrojenia czerwonej cebuli i namoczenia jej w zimnej wodzie – to złagodzi ostrość cebuli. Następnie pokrój pomidory na grube plastry i dopasujesz je z ziołami. Możesz wykorzystać tutaj swojego ulubionego prawidłowego zioła — bazylii, kolendry, koperku, pietruszki albo mieszanki ziaren do sałatek — wszystko działa poprawnie w tym przepisie. Czytaj dalej....
Pesto z pestek dyni i liści kolendry robi się w mgnieniu oka i jest nieskomplikowanym sposobem dopełnienia smaku prawie każdemu daniu. Można dodać je do jajecznicy, kurczaka, makaronu, sałatki, smażonych warzyw i nie tylko. Jego smak jest chłodny, świeży, lekki, pikantny i orzechowy (choć w przepisie nie ma prawdziwych orzechów). Czytaj dalej....
Dane oraz specyfikacja:
Kategoria
Producent
Rodzaj
Kolendra
Wielkość opakowania
40
g
Cena
-
Opinia użytkowników
-
Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2025:
- Porównywarka najlepszych sklepów
- Ranking ofert według cen
- Zdjęcia, opinie i recenzje