Opis produktu Marco Polo
Pieprz Cayenne Pieprz cayenne charakterystyka Pieprz cayenne powinien się znaleźć nie tylko w kuchni pośród słoiczków z przyprawami, ale także w domowej apteczce, ponieważ wywiera niebagatelny wpływ na nasze zdrowie: pomaga leczyć nadciśnienie i chorobę wrzodową oraz bóle reumatoidalne. Dzięki wysokiej zawartości kapsaicyny przyśpiesza przemianę materii, a co za tym idzie - proces odchudzania.
Pieprz cayenne to ostra przyprawa otrzymywana z suszonych i zmielonych papryczek chili (Capsicum annuum, var. Cayenne). Znamionuje się intensywnym, pikantnym smakiem, wynikającym z wysokiej zawartości kapsaicyny – substancji odpowiedzialnej za ostry smak. Ma jasno- do ciemnoczerwonego kolor i proszkową konsystencję. Stosuje się go w kuchni na całym świecie jako dodatek eksponujący smak dań, nad wyraz w potrawach meksykańskich, indyjskich, azjatyckich czy kreolskich. Nadaje potrawom wyrazistości, a ze względu na ostrość, jest stosowany oszczędnie. Perfekcyjnie komponuje się z mięsem, rybami, warzywami, a także w zupach, sosach i marynatach. zastosowanie w kuchni pieprzu cayenne Pieprz cayenne jest wyjątkowo wszechstronną przyprawą, która może być wykorzystywana w kuchni na mnóstwo sposobów, by dodać potrawom ostrości i wyrazistości. Oto kilka najczęstszych zastosowań:
Należy używać pieprzu cayenne z umiarem, ponieważ jego intensywność może zdominować smak potrawy. Starczy odrobina, żeby wzbogacić smak i nadać potrawie pikantności.
właściwości zdrowotne pieprzu cayenne Pieprz cayenne ma niemało atrybuty zdrowotnych, najczęściej dzięki obecności kapsaicyny, związku chemicznego odpowiedzialnego za jego ostry smak. Oto niektóre z najważniejszych korzyści zdrowotnych związanych z jego spożyciem:
1. Wspomaga trawienie Pieprz cayenne stymuluje produkcję enzymów trawiennych i śliny, co może poprawiać cykl trawienia i przyswajania części odżywczych. Kapsaicyna działa na dodatek na układ pokarmowy, pobudzając perystaltykę jelit i zapobiegając problemom trawiennym, takim jak wzdęcia czy zaparcia.
2. Przyspiesza metabolizm Kapsaicyna ma parametry termogeniczne, co oznacza, iż może powiększać tempo przemiany materii i pomagać organizmowi spalać więcej kalorii. Z tego powodu pieprz cayenne jest czasami używany w suplementach wspierających odchudzanie.
3. Działa przeciwbólowo Kapsaicyna ma działanie przeciwbólowe. W preparatach miejscowych (kremy, maści) jest wykorzystywana do łagodzenia bólu stawów i mięśni, np. Przy artretyzmie czy bólu pleców. Kapsaicyna blokuje substancję P, neuroprzekaźnik odpowiedzialny za przesyłanie sygnałów bólowych do mózgu.
4. Wspiera zdrowie układu krążenia Pieprz cayenne może pomóc w poprawie krążenia krwi, zwiększając naczynia krwionośne i obniżając ciśnienie krwi. Mieści w dodatku związki, które mogą ograniczać ryzyko zakrzepów, ograniczając tym samym ryzyko chorób serca i udarów.
5. Działa przeciwzapalnie Kapsaicyna ma silne parametry przeciwzapalne, co może pomagać w redukcji stanów zapalnych w organizmie, a tym samym w łagodzeniu objawów chorób przewlekłych, takich jak zapalenie stawów czy inne schorzenia zapalne.
6. Wspomaga odchudzanie Pieprz cayenne może hamować apetyt, co przyczynia się do spożywania mniejszej ilości jedzenia. Równocześnie, dzięki działaniu termogenicznemu, może przyspieszać spalanie tłuszczu, wspierając cykl odchudzania.
7. Wzmacnia oporność Pieprz cayenne jest bogaty w witaminę C i inne antyoksydanty, które wspomagają układ niepodatnościowy, pomagając organizmowi w walce z infekcjami i wirusami.
8. Pomaga w detoksykacji Kapsaicyna stymuluje krążenie krwi i zwiększa produkcję potu, co może wspierać procesy detoksykacyjne organizmu, pomagając w usuwaniu toksyn.
9. Łagodzi objawy przeziębienia i grypy Pieprz cayenne może przynieść ulgę w objawach przeziębienia, takich jak zatkany nos, dzięki swym właściwościom rozrzedzającym śluz. Kapsaicyna stymuluje także organizm do produkcji ciepła, co może pomóc w łagodzeniu gorączki.
10. Może posiadać działanie przeciwnowotworowe Wstępne badania sugerują, iż kapsaicyna może wpływać na komórki nowotworowe, spowalniając ich wzrost albo prowadząc do ich śmierci, konieczne są dalsze badania, by w pełni potwierdzić te cechy.
Mimo tych licznych korzyści zdrowotnych, pieprz cayenne należy spożywać z umiarem, zwłaszcza u osób z wrażliwym układem pokarmowym, gdyż może powodować podrażnienia żołądka. Skąd pochodzi pieprz cayenne? Pieprz cayenne pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie był uprawiany i użytkowany poprzez rdzennych mieszkańców tych terenów od tysięcy lat. Jego nazwa pochodzi od miasta Cayenne w Gujanie Francuskiej, choć sama roślina była znana i wykorzystywana poprzez cywilizacje prekolumbijskie, takie jak Majowie i Aztekowie, znacznie wcześniej.
Papryczki cayenne zostały rozprzestrzenione na inne części świata poprzez europejskich odkrywców w czasach kolonialnych, zwłaszcza poprzez hiszpańskich i portugalskich żeglarzy. Wraz z odkryciem Nowego Świata, papryczki chili, w tym cayenne, trafiły do Europy, Afryki, Azji i Indii, gdzie ekspresowo zyskały popularność ze względu na swoje walory smakowe i atrybuty lecznicze.
Dziś pieprz cayenne jest uprawiany w wielu krajach o ciepłym klimacie, m.in. W Indii, Meksyku, Stanach Zjednoczonych i w krajach afrykańskich i południowo-wschodniej Azji. Stał się on nieodłącznym elementem wielu kuchni na całym świecie.
Spróbuj przyprawy w przepisie.....
Marchewka i ciecierzyca duszone z pikantnymi, aromatycznymi przyprawami, w tym z pieprzem cayenne, cynamonem i niezwykle popularną w Maroku ras el hanout. Smakują genialnie a odrobina miodu dodaje potrawie dodatkowej słodyczy. W tym przepisie preferujemy ziarno ciecierzycy moczone przed ugotowaniem zamiast z puszki. Jeśli chcesz pójść w nasze ślady, daj sobie dodatkowy czas na moczenie ciecierzycy poprzez całą noc, a następnie gotuj ją do miękkości. Można to zrobić z dużym wyprzedzeniem, ponieważ możesz zamrozić ugotowaną ciecierzycę, dopóki nie będzie konieczna. Czytaj dalej....
Zupa chili z kurczakiem, podawana z pikantnym kruszonym serem pleśniowym jest genialnym pomysłem na obiad. Nasz przepis jest przepyszny i niewątpliwie wrócisz do niego nie raz. Trzeba także pamiętać o tym że jest bardzo zdrowy! Nasza zupa doprawiona czosnkiem, kminkiem, papryką o oczywiście duża ilością naszego ulubionego sosu harissa. Pamiętaj aby powoli dodawać sos i sprawdzać za każdym razem poziom ostrości aby był trafny dla Twoich kubków smakowych. Czytaj dalej....
Pieprz cayenne to ostra przyprawa otrzymywana z suszonych i zmielonych papryczek chili (Capsicum annuum, var. Cayenne). Znamionuje się intensywnym, pikantnym smakiem, wynikającym z wysokiej zawartości kapsaicyny – substancji odpowiedzialnej za ostry smak. Ma jasno- do ciemnoczerwonego kolor i proszkową konsystencję. Stosuje się go w kuchni na całym świecie jako dodatek eksponujący smak dań, nad wyraz w potrawach meksykańskich, indyjskich, azjatyckich czy kreolskich. Nadaje potrawom wyrazistości, a ze względu na ostrość, jest stosowany oszczędnie. Perfekcyjnie komponuje się z mięsem, rybami, warzywami, a także w zupach, sosach i marynatach. zastosowanie w kuchni pieprzu cayenne Pieprz cayenne jest wyjątkowo wszechstronną przyprawą, która może być wykorzystywana w kuchni na mnóstwo sposobów, by dodać potrawom ostrości i wyrazistości. Oto kilka najczęstszych zastosowań:
- Potrawy mięsne: świetnie nadaje się do przyprawiania mięsa, zwłaszcza drobiu, wołowiny, wieprzowiny i ryb. Można nim posypać mięso przed pieczeniem, grillowaniem albo smażeniem, by nadać potrawie pikantny akcent.
- Zupy i gulasze: Dodatek pieprzu cayenne do zup (np. Meksykańskich czy azjatyckich), a także gulaszy wyróżnia głębię smaku. Starczy szczypta, by rozgrzać potrawę i nadać jej wyrazistości.
- Sosy i dipy: Jest popularnym komponentyem sosów, takich jak sos Tabasco, salsa czy pikantne dipy. Dodaje się go na dodatek do sosów BBQ, majonezu czy jogurtów, by uzyskać ostrzejszy smak.
- Potrawy wegetariańskie: Pieprz cayenne nieprzeciętnie komponuje się z warzywami. Można nim przyprawiać pieczone warzywa, sałatki, stir-fry i warzywne zupy kremy.
- Marynaty: Dodanie go do marynat do mięsa, ryb czy warzyw przed grillowaniem lub pieczeniem wzmocni smak i nada potrawom pikantności.
- Kuchnia międzynarodowa: Jest nieodłącznym elementem kuchni meksykańskiej, indyjskiej, tajskiej i kreolskiej. Używany jest w konwencjonalnych daniach, takich jak curry, tacos, enchiladas, jambalaya, czy chili con carne.
- Napoje i desery: jednak pieprz cayenne zwykle kojarzy się z pikantnymi daniami, może być też dodawany do napojów (np. Lemoniada z imbirem i cayenne) czy czekolady, aby stworzyć niespodziane, ostre akcenty w deserach.
- Dania na bazie jaj: Dodany do jajecznicy, omletu czy shakshuki, pieprz cayenne wspaniale wyeksponuje smak i doda potrawom pikanterii.
Należy używać pieprzu cayenne z umiarem, ponieważ jego intensywność może zdominować smak potrawy. Starczy odrobina, żeby wzbogacić smak i nadać potrawie pikantności.
właściwości zdrowotne pieprzu cayenne Pieprz cayenne ma niemało atrybuty zdrowotnych, najczęściej dzięki obecności kapsaicyny, związku chemicznego odpowiedzialnego za jego ostry smak. Oto niektóre z najważniejszych korzyści zdrowotnych związanych z jego spożyciem:
1. Wspomaga trawienie Pieprz cayenne stymuluje produkcję enzymów trawiennych i śliny, co może poprawiać cykl trawienia i przyswajania części odżywczych. Kapsaicyna działa na dodatek na układ pokarmowy, pobudzając perystaltykę jelit i zapobiegając problemom trawiennym, takim jak wzdęcia czy zaparcia.
2. Przyspiesza metabolizm Kapsaicyna ma parametry termogeniczne, co oznacza, iż może powiększać tempo przemiany materii i pomagać organizmowi spalać więcej kalorii. Z tego powodu pieprz cayenne jest czasami używany w suplementach wspierających odchudzanie.
3. Działa przeciwbólowo Kapsaicyna ma działanie przeciwbólowe. W preparatach miejscowych (kremy, maści) jest wykorzystywana do łagodzenia bólu stawów i mięśni, np. Przy artretyzmie czy bólu pleców. Kapsaicyna blokuje substancję P, neuroprzekaźnik odpowiedzialny za przesyłanie sygnałów bólowych do mózgu.
4. Wspiera zdrowie układu krążenia Pieprz cayenne może pomóc w poprawie krążenia krwi, zwiększając naczynia krwionośne i obniżając ciśnienie krwi. Mieści w dodatku związki, które mogą ograniczać ryzyko zakrzepów, ograniczając tym samym ryzyko chorób serca i udarów.
5. Działa przeciwzapalnie Kapsaicyna ma silne parametry przeciwzapalne, co może pomagać w redukcji stanów zapalnych w organizmie, a tym samym w łagodzeniu objawów chorób przewlekłych, takich jak zapalenie stawów czy inne schorzenia zapalne.
6. Wspomaga odchudzanie Pieprz cayenne może hamować apetyt, co przyczynia się do spożywania mniejszej ilości jedzenia. Równocześnie, dzięki działaniu termogenicznemu, może przyspieszać spalanie tłuszczu, wspierając cykl odchudzania.
7. Wzmacnia oporność Pieprz cayenne jest bogaty w witaminę C i inne antyoksydanty, które wspomagają układ niepodatnościowy, pomagając organizmowi w walce z infekcjami i wirusami.
8. Pomaga w detoksykacji Kapsaicyna stymuluje krążenie krwi i zwiększa produkcję potu, co może wspierać procesy detoksykacyjne organizmu, pomagając w usuwaniu toksyn.
9. Łagodzi objawy przeziębienia i grypy Pieprz cayenne może przynieść ulgę w objawach przeziębienia, takich jak zatkany nos, dzięki swym właściwościom rozrzedzającym śluz. Kapsaicyna stymuluje także organizm do produkcji ciepła, co może pomóc w łagodzeniu gorączki.
10. Może posiadać działanie przeciwnowotworowe Wstępne badania sugerują, iż kapsaicyna może wpływać na komórki nowotworowe, spowalniając ich wzrost albo prowadząc do ich śmierci, konieczne są dalsze badania, by w pełni potwierdzić te cechy.
Mimo tych licznych korzyści zdrowotnych, pieprz cayenne należy spożywać z umiarem, zwłaszcza u osób z wrażliwym układem pokarmowym, gdyż może powodować podrażnienia żołądka. Skąd pochodzi pieprz cayenne? Pieprz cayenne pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie był uprawiany i użytkowany poprzez rdzennych mieszkańców tych terenów od tysięcy lat. Jego nazwa pochodzi od miasta Cayenne w Gujanie Francuskiej, choć sama roślina była znana i wykorzystywana poprzez cywilizacje prekolumbijskie, takie jak Majowie i Aztekowie, znacznie wcześniej.
Papryczki cayenne zostały rozprzestrzenione na inne części świata poprzez europejskich odkrywców w czasach kolonialnych, zwłaszcza poprzez hiszpańskich i portugalskich żeglarzy. Wraz z odkryciem Nowego Świata, papryczki chili, w tym cayenne, trafiły do Europy, Afryki, Azji i Indii, gdzie ekspresowo zyskały popularność ze względu na swoje walory smakowe i atrybuty lecznicze.
Dziś pieprz cayenne jest uprawiany w wielu krajach o ciepłym klimacie, m.in. W Indii, Meksyku, Stanach Zjednoczonych i w krajach afrykańskich i południowo-wschodniej Azji. Stał się on nieodłącznym elementem wielu kuchni na całym świecie.
Spróbuj przyprawy w przepisie.....
Marchewka i ciecierzyca duszone z pikantnymi, aromatycznymi przyprawami, w tym z pieprzem cayenne, cynamonem i niezwykle popularną w Maroku ras el hanout. Smakują genialnie a odrobina miodu dodaje potrawie dodatkowej słodyczy. W tym przepisie preferujemy ziarno ciecierzycy moczone przed ugotowaniem zamiast z puszki. Jeśli chcesz pójść w nasze ślady, daj sobie dodatkowy czas na moczenie ciecierzycy poprzez całą noc, a następnie gotuj ją do miękkości. Można to zrobić z dużym wyprzedzeniem, ponieważ możesz zamrozić ugotowaną ciecierzycę, dopóki nie będzie konieczna. Czytaj dalej....
Zupa chili z kurczakiem, podawana z pikantnym kruszonym serem pleśniowym jest genialnym pomysłem na obiad. Nasz przepis jest przepyszny i niewątpliwie wrócisz do niego nie raz. Trzeba także pamiętać o tym że jest bardzo zdrowy! Nasza zupa doprawiona czosnkiem, kminkiem, papryką o oczywiście duża ilością naszego ulubionego sosu harissa. Pamiętaj aby powoli dodawać sos i sprawdzać za każdym razem poziom ostrości aby był trafny dla Twoich kubków smakowych. Czytaj dalej....
Dane oraz specyfikacja:
Kategoria
Producent
Rodzaj
Pieprz
Wielkość opakowania
40
g
Cena
-
Opinia użytkowników
-
Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2024:
- Porównywarka najlepszych sklepów
- Ranking ofert według cen
- Zdjęcia, opinie i recenzje