Opis produktu Marco Polo
Egipski Dukkah Co to jest dukkah? Dukkah (duqqa), wymawiane doo-kah, to konwencjonalna egipska mieszanka orzechów, nasion i przypraw korzennych. Istnieje od czasów starożytnego Egiptu,obecnie jest nad wyraz lubiany na całym Bliskim Wschodzie i co raz bardziej na świecie. Egipcjanie faktycznie wymawiają to dua'ah. A przetłumaczone z arabskiego oznacza po prostu „funt. Dzieje się tak dlatego,konwencjonalnie (i aktualnie w wielu egipskich domach) jest wyprodukowany przez ubijanie mieszanki prażonych orzechów, nasion i całych przypraw korzennych w moździerzu z tłuczkiem, aż utworzą grubą, chrupiącą mieszankę. Korzyści zdrowotne przyprawy dukkah Dukkah gwarantuje solidną mieszankę komponentów odżywczych dzięki orzechom i nasionom, które stanowią większość przepisu. Udowodniono, że orzechy mają mnóstwo zalet zdrowotnych, w tym obniżają ryzyko chorób układu krążenia i pomagają kontrolować poziom cukru we krwi! W naszym prostym przepisie na dukkah używamy orzechów laskowych, które są bogate w zdrowe tłuszcze, błonnik pokarmowy i białko. Element ten może pomóc Ci poczuć się pełniejszym poprzez dłuższy czas, co może być idealne, jeśli próbujesz schudnąć - zmniejszają ryzyko przejadania się. Orzechy laskowe zawierają również witaminę E, która może wzmocnić układ odpornościowy i utrzymać zdrowe oczy, i niacynę (witaminę B3), która pomaga nam uwolnić energię z pożywienia i może wspierać funkcjonowanie układu nerwowego. Nasiona są pełne zdrowych tłuszczów i błonnika. W naszym przepisie odnajdziesz mieszankę super nasion, nasiona sezamu, które są znane z wysokiego poziomu witaminy E i wapnia. Do czego używać dukkah? Sposobów korzystania z przyprawy dukkah jest naprawdę niezwykle dużo. Dużo zależy także od pomysłowości kucharza. Pierwszy sposób który nasuwa się na samym początku to użycie przypraw dukkah jako dipu do swego ulubionego ciasta (wyjątkowo prawidłowy jest z pitą, bułeczkami maślanymi lub chlebem chałkowym) i odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Szczególnie prawidłowo sprawdza się jako chrupiąca panierka do mięs, kurczaka albo ryb. Sprawdza się także jako dodatek do hummusu. Wspaniałym użyciem godnym każdej kuchni jest dodanie go do sałatek warzywnych jak i owocowych. Nie pogardzą ta przyprawą także warzywa smażone na patelni, zwłaszcza brokuł lub kalafior. Czy dukkah to to samo co zatar? To niejednokrotnie zadawane pytanie, a prosta odpowiedź brzmi: nie. Jednak dukkah i zatar to dwie bliskowschodnie mieszanki, które mogą być wykorzystywane podobnie, wyraźnie różnią się pod względem tekstury lub profilu smakowego. Pisząc w niezwykle obszernym skrócie i ogólnikami, zatar to mieszanka rozmarynu nasion sezamu z sumakiem. A smak dukkah to przepyszne połączenie orzechów laskowych i nasion.
Informacje i specyfikacja:
Kategoria
Producent
Wielkość opakowania
1000
g
Cena
-
Opinia użytkowników
-
Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2024:
- Porównywarka najlepszych sklepów
- Ranking ofert według cen
- Zdjęcia, opinie i recenzje