Opis produktu Marco Polo
Sól Peklująca Sole peklująca albo także inaczej sól z azotynem sodu jest szeroko wykorzystywana jako środek konserwujący żywność. Niezwykle we wszystkich wędlinach i niektórych produktach rybnych. Jest skutecznym środkiem przeciwbakteryjnym - przeciwko Clostridium botulinium, bakterie te wywołują zatrucie jadem kiełbasianym co ma potencjalnie szczególnie poważnym konsekwencje zdrowotne. Czy sól peklująca jest zgubna? Sól peklująca zawiera w sobie azotan sodu który jest powszechnym konserwantem stosowanym w wędlinach, takich jak bekon, wędliny i suszone mięso. Azotyn sodu którego nie ma za dużo w soli peklująca w żywności zapobiega jej psuciu i namnażaniu się bakterii, czyli działa jak konserwant. Mimo wszystko trzeba pamiętać że jest to substancja w wysokim prawdopodobieństwie rakotwórcza, spożycie jej w nadmiernych ilościach w łączności z innymi związkami chemicznymi z żołądku formuje nitrozamin, lecz nie ma też co popadać w skrajność ponieważ podawana w niewiele znaczącym stężeniu nie jest krzywdząca. Sól peklująca proporcje w zastosowaniu Proporcje w zastosowaniu soli peklującej są takie że, w 100ml wody rozpuszczamy 25g soli co wystarczy do nastrzyknięcia około 1 kg mięsa. Jeżeli stosujesz metodę zalewową to powinieneś rozpuścić około 50g soli peklującej w 1 litrze wody. Mięso powinno być kompletnie zalane przez około 7 dni. Przechowywać się je powinno w temperaturze około 8 stopni C. Sól peklująca a saletra spożywcza Saletra spożywcza to ogólnie znana jest po nazwą azotynowej mieszanki solnej, przeznaczona jest do robienia wszystkiego rodzaju solanek jak i peklowania na sucho. Sól peklująca natomiast ma podobne użycie z tymna dodatek powoduje, iż mięso przybiera różowy albo ciemnoróżowy kolor. Sól peklującą można zastąpić saletrą. Zalewa z soli peklującej Tak jak wspominaliśmy wcześniej, jeżeli chcesz zrobić zalewę powinieneś rozpuścić około 50g soli peklującej w 1 litrze wody. Mięso powinno być całkowicie zalane poprzez około 7 dni. Przechowywać się je powinno w temperaturze około 8 stopni C. Do takiej zalewu z soli peklującej warto dodać przyprawy takie jak liść laurowy, ziele angielskie ziarno, kolendrę owoc, czosnek płatek czy estragon.
Informacje podstawowe i specyfikacja:
Kategoria
Producent
Rodzaj
Sól
Wielkość opakowania
200
g
Kod EAN
5902686970903
Cena
-
Opinia użytkowników
-
Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2024:
- Porównywarka najlepszych sklepów
- Ranking ofert według cen
- Zdjęcia, opinie i recenzje