Sól Peklująca 200g (5902686970903) - 1
Marco Polo Sól Peklująca 200g - Zdjęcia produktu

Sól Peklująca 200g (Marco Polo)

Przyprawy i zioła Marco Polo 200 g / sól
Ocena: suma recenzji i opinii:

Dostepność na dzień 21.11.2024: w magazynie

Opis produktu Marco Polo

Sól Peklująca Sole peklująca albo także inaczej sól z azotynem sodu jest szeroko wykorzystywana jako środek konserwujący żywność. Niezwykle we wszystkich wędlinach i niektórych produktach rybnych. Jest skutecznym środkiem przeciwbakteryjnym - przeciwko Clostridium botulinium, bakterie te wywołują zatrucie jadem kiełbasianym co ma potencjalnie szczególnie poważnym konsekwencje zdrowotne. Czy sól peklująca jest zgubna? Sól peklująca zawiera w sobie azotan sodu który jest powszechnym konserwantem stosowanym w wędlinach, takich jak bekon, wędliny i suszone mięso. Azotyn sodu którego nie ma za dużo w soli peklująca w żywności zapobiega jej psuciu i namnażaniu się bakterii, czyli działa jak konserwant. Mimo wszystko trzeba pamiętać że jest to substancja w wysokim prawdopodobieństwie rakotwórcza, spożycie jej w nadmiernych ilościach w łączności z innymi związkami chemicznymi z żołądku formuje nitrozamin, lecz nie ma też co popadać w skrajność ponieważ podawana w niewiele znaczącym stężeniu nie jest krzywdząca. Sól peklująca proporcje w zastosowaniu Proporcje w zastosowaniu soli peklującej są takie że, w 100ml wody rozpuszczamy 25g soli co wystarczy do nastrzyknięcia około 1 kg mięsa. Jeżeli stosujesz metodę zalewową to powinieneś rozpuścić około 50g soli peklującej w 1 litrze wody. Mięso powinno być kompletnie zalane przez około 7 dni. Przechowywać się je powinno w temperaturze około 8 stopni C. Sól peklująca a saletra spożywcza Saletra spożywcza to ogólnie znana jest po nazwą azotynowej mieszanki solnej, przeznaczona jest do robienia wszystkiego rodzaju solanek jak i peklowania na sucho. Sól peklująca natomiast ma podobne użycie z tymna dodatek powoduje, iż mięso przybiera różowy albo ciemnoróżowy kolor. Sól peklującą można zastąpić saletrą. Zalewa z soli peklującej Tak jak wspominaliśmy wcześniej, jeżeli chcesz zrobić zalewę powinieneś rozpuścić około 50g soli peklującej w 1 litrze wody. Mięso powinno być całkowicie zalane poprzez około 7 dni. Przechowywać się je powinno w temperaturze około 8 stopni C. Do takiej zalewu z soli peklującej warto dodać przyprawy takie jak liść laurowy, ziele angielskie ziarno, kolendrę owoc, czosnek płatek czy estragon.

Informacje podstawowe i specyfikacja:

Kategoria

Producent

Rodzaj

Sól

Wielkość opakowania

200 g

Kod EAN

5902686970903

Cena

-

Opinia użytkowników

-

Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2024:

  • Porównywarka najlepszych sklepów
  • Ranking ofert według cen
  • Zdjęcia, opinie i recenzje