Opis produktu Marco Polo
Kurkuma Kurkuma charakterystyka Kurkuma jest jednym ze elementów Curry. W dodatku ten rodzaj przyprawy ma sporo cennych właściwości dla naszego organizmu. Na ogół jest silnym przeciwutleniaczem, więc zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia się. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Poprawia także krążenie, reguluje gospodarkę lipidową i oczyszcza organizm z zalegających toksyn. Kurkuma wspomaga także trawienie i ma działanie rozkurczowe, przez co ogranicza ryzyko wystąpienia raka jelit.
zastosowanie kurkumy w kuchni Kurkuma należycie pasuje do wszystkiego, co pomarańczowe na przykład do słodkich ziemniaków czy kremu z dyni. Pieczone frytki z batatów polane olejem z kurkumą, pieprzem czarnym i sola morską smakują przepysznie. Kurkumę można na dodatek dodać do bulionu, nadając mu łagodny smak który bardzo dobrze komponuje się z makaronem. Kurkuma mielona, znana także jako szafran indyjski, jest popularną przyprawą używaną w kuchniach całego świata, szczególnie w kuchni azjatyckiej. Oto kilka głównych zastosowań kurkumy mielonej w kuchni:
Dodanie do diety ziół i przypraw może pomóc w utrzymaniu korzystnego poziomu cukru we krwi. Kurkumina w kurkumie jest silnym przeciwutleniaczem i pomaga w leczeniu powikłań cukrzycy. Kurkuma może przynieść organizmowi niemało korzyści. Kurkuma ma w dodatku parametry przeciwzapalne. Więcej danych na temat przypraw zniżających poziom cukru we krwi, w tym o kurkumie wyszukasz w naszym artykule na ten temat TUTAJ
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Pierwotną wersją wegańskiego gulasz ze szpinaku, jest jego mięsny odpowiednik a przyrządza się go z czerwonego mięsa, takiego jak wołowina, jagnięcina albo tuńczyk, makrela i jajka. Wegańska wersja jest oparte na ciecierzycy która nad wyraz poprawnie pasuje do gulaszu szpinakowego. Dzięki tak prostym, podstawowym składnikom jak pomiędzy innymi kurkuma możesz przygotować ten przepis bardzo momentalnie bez obszerniejszego zastanawiania się nad nim. Dzięki ograniczonej ilości świeżych komponentów wymaganych do tego afrykańskiego gulaszu szpinakowego, możesz prosto zaplanować go jako część cotygodniowej rotacji posiłków. Wykorzystuje on mrożony szpinak, więc możesz go przygotować, kiedy tylko masz na to ochotę. Czytaj dalej....
Marchewka i ciecierzyca duszone z pikantnymi, aromatycznymi przyprawami, w tym z kurkumą, cynamonem i nad wyraz popularną w Maroku ras el hanout. Smakują doskonale a odrobina miodu dodaje potrawie dopełniającej słodyczy. W tym przepisie preferujemy ziarno ciecierzycy moczone przed ugotowaniem zamiast z puszki. Jeśli chcesz pójść w nasze ślady, daj sobie dodatkowy czas na moczenie ciecierzycy poprzez całą noc, a następnie gotuj ją do miękkości. Można to zrobić z znacznym wyprzedzeniem, ponieważ możesz zamrozić ugotowaną ciecierzycę, do czasu, aż nie będzie niezbędna. Czytaj dalej....
Próbowaliście kiedyś zrobić sałatkę z jajkami bez użycia jajek? styl wegański którego istotą jest nie tylko odrzucenie mięsa, lecz także produktów których wytwarzanie konsoliduje się z eksploatacją zwierząt - np. Jajka. Czytaj dalej....
zastosowanie kurkumy w kuchni Kurkuma należycie pasuje do wszystkiego, co pomarańczowe na przykład do słodkich ziemniaków czy kremu z dyni. Pieczone frytki z batatów polane olejem z kurkumą, pieprzem czarnym i sola morską smakują przepysznie. Kurkumę można na dodatek dodać do bulionu, nadając mu łagodny smak który bardzo dobrze komponuje się z makaronem. Kurkuma mielona, znana także jako szafran indyjski, jest popularną przyprawą używaną w kuchniach całego świata, szczególnie w kuchni azjatyckiej. Oto kilka głównych zastosowań kurkumy mielonej w kuchni:
- Przyprawa do potraw:
- Curry: Kurkuma jest kluczowym komponentyem wielu mieszanek przypraw curry, nadając im typowy, złocisty kolor.
- Zupy i gulasze: Dodanie kurkumy do zup i gulaszy wzbogaca ich smak i kolor.
- Ryż i kasze:
- Ryż pilaf: Dodanie kurkumy do gotowanego ryżu powoduje, iż staje się on złocisty i aromatyczny.
- Kasza bulgur: Kurkuma idealnie komponuje się z najróżniejszymi kaszami, nadając im głębszy smak.
- Mięsa i ryby:
- Marynaty: Kurkuma jest używana w marynatach do mięsa i ryb, nadając im nie tylko smak, ale także właściwości konserwujące.
- Grillowane i pieczone potrawy: Przyprawianie kurkumą przed grillowaniem lub pieczeniem podkreśla smak i dodaje kolor potrawom.
- Warzywa i rośliny strączkowe:
- Sałatki i duszone warzywa: Kurkuma może być dodawana do sałatek i duszonych warzyw, aby wzbogacić ich smak i wygląd.
- Soczewica i ciecierzyca: Dodanie kurkumy do potraw z roślin strączkowych, takich jak dal (indyjska zupa z soczewicy), nadaje im nieszablonowy aromat.
- Napoje:
- Złote mleko: modny napój z mleka (albo mleka roślinnego) z dodatkiem kurkumy, miodu, cynamonu i imbiru. Jest ceniony za swoje cechy zdrowotne.
- Herbaty i napoje detoksykacyjne: Kurkuma jest wykorzystywana w najróżniejszych napojach detoksykacyjnych i herbatach, wspomagając zdrowie i oporność.
- Pieczywo i wypieki:
- Chleb i bułki: Kurkuma może być dodawana do ciasta chlebowego, nadając pieczywu złocisty kolor i subtelny smak.
- Ciasta i ciasteczka: Kurkuma jest na dodatek używana w niektórych wypiekach, zwłaszcza w kuchni indyjskiej.
- Dania fusion i eksperymentalne:
- Kuchnia nowoczesna: Szefowie kuchni na całym świecie eksperymentują z kurkumą, wprowadzając ją do zróżnicowanych nowoczesnych i fusion potraw, by dodać im unikatowego charakteru.
- Działanie przeciwzapalne:
- Kurkumina ma silne właściwości przeciwzapalne, które mogą pomagać w łagodzeniu objawów przewlekłych stanów zapalnych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, choroba Crohna czy zapalenie błony śluzowej żołądka.
- Przeciwutleniacze:
- Kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga neutralizować wolne rodniki w organizmie, broniąc komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i zniżając ryzyko chorób przewlekłych, takich jak nowotwory czy choroby serca.
- Poprawa zdrowia mózgu:
- Kurkumina może polepszać funkcje mózgu, zwiększając poziom neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (BDNF). Może to wspomagać procesy uczenia się i pamięci oraz zniżać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera.
- Wsparcie układu sercowo-naczyniowego:
- Kurkumina może prawidłowo wpływać na zdrowie serca, udoskonalając funkcję śródbłonka (wyściółki naczyń krwionośnych) i zmniejszając stany zapalne i utlenianie cholesterolu, co może zmniejszać ryzyko miażdżycy i zawału serca.
- parametry przeciwnowotworowe:
- Badania sugerują, że kurkumina może mieć działanie przeciwnowotworowe, pomagając uniemożliwiać wzrostowi, rozwojowi i rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych. Działa na zróżnicowane etapy powstawania raka, w tym namnażanie komórek, angiogenezę (tworzenie nowych naczyń krwionośnych) i przerzuty.
- Wsparcie układu pokarmowego:
- Kurkumina może łagodzić objawy zaburzeń trawiennych, takich jak zespół jelita drażliwego (IBS), nieswoiste zapalenie jelit (IBD) czy wrzody żołądka, dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i antybakteryjnym.
- parametry antybakteryjne i przeciwwirusowe:
- Kurkuma wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, co może wspomagać układ opornościowy w walce z infekcjami.
- Regulacja poziomu cukru we krwi:
- Kurkumina może pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi i poprawie wrażliwości na insulinę, co może być prawidłowe dla osób z cukrzycą typu 2.
- Zdrowie skóry:
- Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym, kurkuma może pomagać w leczeniu trądziku, łuszczycy i innych problemów skórnych, a także przyspieszać gojenie się ran.
- Detoksykacja organizmu:
- Kurkuma wspomaga funkcje wątroby i może przyspieszać proces detoksykacji organizmu, pomagając w usuwaniu toksyn.
Dodanie do diety ziół i przypraw może pomóc w utrzymaniu korzystnego poziomu cukru we krwi. Kurkumina w kurkumie jest silnym przeciwutleniaczem i pomaga w leczeniu powikłań cukrzycy. Kurkuma może przynieść organizmowi niemało korzyści. Kurkuma ma w dodatku parametry przeciwzapalne. Więcej danych na temat przypraw zniżających poziom cukru we krwi, w tym o kurkumie wyszukasz w naszym artykule na ten temat TUTAJ
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Pierwotną wersją wegańskiego gulasz ze szpinaku, jest jego mięsny odpowiednik a przyrządza się go z czerwonego mięsa, takiego jak wołowina, jagnięcina albo tuńczyk, makrela i jajka. Wegańska wersja jest oparte na ciecierzycy która nad wyraz poprawnie pasuje do gulaszu szpinakowego. Dzięki tak prostym, podstawowym składnikom jak pomiędzy innymi kurkuma możesz przygotować ten przepis bardzo momentalnie bez obszerniejszego zastanawiania się nad nim. Dzięki ograniczonej ilości świeżych komponentów wymaganych do tego afrykańskiego gulaszu szpinakowego, możesz prosto zaplanować go jako część cotygodniowej rotacji posiłków. Wykorzystuje on mrożony szpinak, więc możesz go przygotować, kiedy tylko masz na to ochotę. Czytaj dalej....
Marchewka i ciecierzyca duszone z pikantnymi, aromatycznymi przyprawami, w tym z kurkumą, cynamonem i nad wyraz popularną w Maroku ras el hanout. Smakują doskonale a odrobina miodu dodaje potrawie dopełniającej słodyczy. W tym przepisie preferujemy ziarno ciecierzycy moczone przed ugotowaniem zamiast z puszki. Jeśli chcesz pójść w nasze ślady, daj sobie dodatkowy czas na moczenie ciecierzycy poprzez całą noc, a następnie gotuj ją do miękkości. Można to zrobić z znacznym wyprzedzeniem, ponieważ możesz zamrozić ugotowaną ciecierzycę, do czasu, aż nie będzie niezbędna. Czytaj dalej....
Próbowaliście kiedyś zrobić sałatkę z jajkami bez użycia jajek? styl wegański którego istotą jest nie tylko odrzucenie mięsa, lecz także produktów których wytwarzanie konsoliduje się z eksploatacją zwierząt - np. Jajka. Czytaj dalej....
Dane i specyfikacja:
Kategoria
Producent
Rodzaj
Kurkuma
Wielkość opakowania
35
g
Kod EAN
5902686970361
Cena
-
Opinia użytkowników
-
Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2024:
- Porównywarka najlepszych sklepów
- Ranking ofert według cen
- Zdjęcia, opinie i recenzje