Lubczyk Liść 40g - 1
Marco Polo Lubczyk Liść 40g - Zdjęcia produktu

Lubczyk Liść 40g (Marco Polo)

Przyprawy i zioła Marco Polo 40 g / lubczyk
Ocena: suma recenzji i opinii:

Dostepność na dzień 22.12.2024: w magazynie

Opis produktu Marco Polo

Lubczyk Liść Lubczyk charakterystyka ogólna Liście lubczyku swoim wyglądem, smakiem i zapachem przypominają liście selera. Lubczyk znany jest z silnego, korzennego zapachu i gorzkawego smaku. W kuchni jest nieoceniony. Wyciąg z lubczyku to główny lubianej przyprawy „maggi. Świeże i suszone liście można dodawać do zup, wyjątkowo tych z ziemniakami, groszkiem, fasolą czy soczewicą. Znakomicie wzbogacają także smak rosołu. Lubczyku używa się do dań mięsnych, rybnych, sałatek, sosów i marynat. Można go używać jako przyprawy do masła ziołowego lub twarożku. W niektórych krajach jada się łodygi lubczyku przygotowywane jak szparagi lub używa się ich podobnie jak łodyg selera naciowego i dodaje do przeróżnych surówek i sałatek. Ze względu na intensywny zapach lubczyku należy używać w umiarkowanych ilościach. Można jednak dodać świeżych liści lubczyku do duszonych warzyw o mdłym lub nieprzyjemnym zapachu (szpinaku, kapusty). Suszone liście należy przechowywać w ciemnym i szczelnym pojemniku, bo prędko wietrzeją.
Jakie korzyści zdrowotne ma lubczyk? Lubczyk jest najmocniej znany jako środek wspomagający trawienie, łagodzący wzdęcia i inne dolegliwości żołądkowe. Oprócz wspomagania trawienia, lubczyk jest powszechnie stosowany do wzmocnienia serca i jako środek wspomagający oddychanie. W medycynie naturalnej jest wykorzystywany jako środek moczopędny, do leczenia kamieni nerkowych i jako oczyszczacz krwi. Kiedy dodać suszony lubczyk do rosołu? Kiedy dodawać suszony lubczyk do rosołu lub innych zup? Najlepiej traktować go jak nać pietruszki.Czyli dodać liście w ostatnich 20 minutach gotowania, a następnie jeszcze udekorować nim zupę jeszcze przed podaniem Różnice pomiędzy lubczykiem a selerem Lubczyk jest członkiem rodziny Apiaceae albo Umbellifer,, a także smakuje i wygląda wyjątkowo podobnie do selera. Czasami nazywana jest rośliną zapachową lub maggi. We Włoszech nieraz określa się go mianem sedano di monte, czyli selera górskiego. Zioło to pochodzi z zachodniej Azji, części Bliskiego Wschodu i regionu śródziemnomorskiego. Jeśli nie masz lubczyka w swej kuchni, możesz śmiało użyć do gotowania równych ilości świeżych liści selera. Nadzwyczajnie można zastąpić można zstąpić posiekane liście lubczyka na posiekane liście selera naciowego. Lubczyk liść zastosowanie w kuchni Lubczyk liść, znany też jako liść lubczyka, to lubiana przyprawa użytkowana w kuchni ze względu na swój intensywny, aromatyczny smak, który przypomina nieco seler, pietruszkę i koper. Jego użycie w kuchni jest wszechstronne, a oto kilka najpopularniejszych sposobów użycia:
  1. Zupy i buliony: Liście lubczyka nieraz dodaje się do zup, bulionów i wywarów, żeby nadać im głębszy, bardziej złożony smak. Nadzwyczajnie komponuje się z zupami jarzynowymi, rosołem i zupą pomidorową.
  2. Sosy: Lubczyk świetnie wzbogaca smak najróżniejszych sosów, zwłaszcza tych na bazie pomidorów albo śmietany. Może być dodawany do sosów do makaronów, mięsnych sosów czy też sosów warzywnych.
  3. Mięsa: Liść lubczyka jest rewelacyjnym dodatkiem do potraw mięsnych, w tym pieczeni, duszonych mięs, gulaszy i marynat. Dodaje mięsom głębokiego aromatu i ulepsza ich smak.
  4. Sałatki: Świeże liście lubczyka mogą być ponadto dodawane do sałatek, zwłaszcza tych z ogórków, pomidorów, sałaty czy kapusty, dodając im specyficznego, świeżego aromatu.
  5. Dania z ryb: Lubczyk należycie komponuje się także z daniami z ryb. Może być dodawany do rybnych zup, pieczonych ryb oraz rybnych sosów.
  6. Dania wegetariańskie: W kuchni wegetariańskiej lubczyk jest wykorzystywany do przyprawiania potraw z roślin strączkowych, takich jak fasola, soczewica czy ciecierzyca. Wzbogaca dodatkowo smak potraw z ziemniaków, ryżu i kasz.
  7. Chleby i pieczywo: Lubczyk może być dodawany do ciasta chlebowego lub bułek, nadając pieczywu unikatowy aromat.
  8. Herbaty i napary: Liście lubczyka można również zastosować do przygotowania aromatycznych herbat i naparów, które posiadają działanie lecznicze i wspomagają trawienie.

Lubczyk liść jest więc uniwersalną przyprawą, która może być używana jednocześnie w klasycznych polskich potrawach, jak i w kuchniach międzynarodowych, dodając potrawom nieszablonowego smaku i aromatu.

Informacje i specyfikacja:

Kategoria

Producent

Rodzaj

Lubczyk

Wielkość opakowania

40 g

Cena

-

Opinia użytkowników

-

Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2024:

  • Porównywarka najlepszych sklepów
  • Ranking ofert według cen
  • Zdjęcia, opinie i recenzje