Brak produktu
Opis produktu Boliwia
Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 3–5 tysięcy lat. Była podstawowym pokarmem w państwie Inków na obszarach górskich, gdzie zastępowała kukurydzę. Tradycyjnie władca inkaski corocznie wysiewał pierwsze nasiona. Po podboju państwa Inków poprzez Hiszpanów wprowadzano uprawę pszenicy i jęczmienia, przez co znaczenie komosy w regionie zmalało. Współcześnie ponownie na wyżej położonych obszarach w Ameryce Południowej jest główną rośliną uprawną, a wprowadzana jest do upraw także w Ameryce Północnej i w Europie.
Owoce komosy ryżowej (zwane quinoa albo ryżem peruwiańskim) zawierają 48% skrobii ok. 18% białek, 4–9% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Charakteryzują się dużą zawartością wapnia, fosforu, żelaza, witaminy E, w przypadku niektórych odmian także gorzkich saponin. Z powodu tych ostatnich potrzebny jest przemiał albo płukanie owoców w trakcie przetwarzania.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane dodatkowo sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
fotografie artykułu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie dane zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie artykułu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii artykułu.
podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak także mogą być danymi literaturowymi.
Dane podstawowe oraz specyfikacja:
Kategoria
Producent
Rodzaj
Wielkość opakowania
Cena
Opinia użytkowników
Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2025:
- Porównywarka najlepszych sklepów
- Ranking ofert według cen
- Zdjęcia, opinie i recenzje